Kuchnia

Przepis na zapiekanego kurczaki z pieczarkami

Zapiekany kurczak z pieczarkami można jeść czasami jako przystawkę, a po dodaniu zapiekanych ziemniaków na stole pojawia się też w roli głównej. Jednak dla tych, którzy pierwszy raz się z nim spotykają, zawartość bywa niespodzianką. Ponadto niekiedy wyostrzony zmysł węchu nie wystarczy, by odkryć, co kryje skorupka z maślanego ciasta. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pysznego, zapiekanego kurczaka z pieczarkami. Przeczytaj go koniecznie!

Czemu warto jeść zapiekanego kurczaka z pieczarkami?

Zacznijmy od tego, że pieczarki ceni się głównie za wyborny smak i aromat. Mało kto wie, że dostarczają także wielu cennych składników odżywczych. W pieczarkach znajdziemy: witaminy z grupy B (głównie wit. B1, B2 i B3), a także witaminę D, której brak jest w warzywach (bardzo ważnej dla zdrowia kości). Ponadto pieczarki zawierają też znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, selenu, żelaza i miedzi. Ponieważ zawierają kwas foliowy, polecane są kobietom w ciąży i osobom cierpiącym na anemię.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego, zapiekanego kurczaka z pieczarkami!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie zapiekanego kurczaka z pieczarkami to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: jedna pierś z kurczaka, trzy pieczarki, kawałek papryki oraz pół cebuli. Poza tym koniecznie powinieneś się zaopatrzyć w takie składniki jak: kawałek sera feta albo pleśniowego, zielona pietruszka, sól, pieprz, trzy łyżki masła, dwie łyżki oliwy, plaster ciasta francuskiego oraz bazylia do dekoracji. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie pysznego, zapiekanego kurczaka z pieczarkami!

Sposób przygotowania pysznego, zapiekanego kurczaka z pieczarkami!

Najpierw musisz pierś umyć pokroić w paski, doprawić solą i pieprzem. Potem trzeba kurczaka chwilę obsmażyć z obu stron na oliwie. Następnie należy pieczarki i cebulę umyć, drobno pokroić. Gdy to zrobisz to trzeba wszystko podsmażyć na maśle, na końcu dodać posiekaną pietruszkę. Potem w małych naczyniach żaroodpornych na dnie układać kolejno – pół łyżeczki masła, kurczaka, pieczarki z cebulą i pokrojoną w paski paprykę. Po czym musisz przykryć plastrem sera, a na to wszystko nałożyć kawałek ciasta francuskiego. Pamiętaj także o tym, aby boki zlepić, tak by nic ze środka nie wystawało. Następnie wszystko należy zapiekać w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 -25 minut, do czasu zarumienienia ciasta. I gotowe! Smacznego! Ciesz się smakiem pysznego, zapiekanego kurczaka z pieczarkami razem z rodziną i z najbliższymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *