Kuchnia

Przepis na pyszne ciasto z morelami i lawendą

Dobrze jest raz na jakiś czas zajrzeć do książek o francuskiej kuchni, choćby nieco przypadkiem. Wakacyjna tęsknota za podróżami oferuje nam w tych opowieściach ich namiastkę, więc przerzucamy kolejne kartki głodni wrażeń i jedzenia coraz bardziej. Takie tam jest wszystko spójne, sensowne, proste zarazem i apetyczne oczywiście w nadmiarze. Po prostu Francja pachnie lawendą i zapach ten przenieśmy do ciasta. Oczywiście maślanego, jak każe francuska tradycja, obficie owocowego i prostego zarazem. Przecież francuskie panie domu nie mają czasu na stanie przy garach, pięciodaniową kolację tworzą z lekkością adekwatną do ich wagi. Ciasto z morelami można zrobić mimochodem tworząc sobie wokół taką małą, swoją Prowansję. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne ciasto z morelami i lawendą. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego ciasta z morelami i lawendą!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego ciasta z morelami i lawendą to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: 100 gram mąki, 200 gram zmielonych migdałów, 50 gram zmielonych orzechów oraz 150 gram cukru. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 gram masła, cztery jajka, sok i skórka z cytryny, łyżeczka ekstraktu z wanilii, kilka gałązek lawendy, 500 gram moreli, łyżeczka cukru do posypania oraz garść orzechów. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie pysznego ciasta z morelami i lawendą!

Sposób przygotowania pysznego ciasta z morelami i lawendą!

Na początku musisz mąkę przesiać z migdałami i orzechami oraz proszkiem. Następnie należy masło pokroić na kawałki i utrzeć z cukrem. Gdy to zrobisz to trzeba dodać ekstrat z wanilii, sok i skórkę z cytryny. Po czym wsypać przesiane mąki. Potem musisz ubijać mikserem do czasu aż powstanie puszysta masa. Następnie należy do niej wbijać kolejno po jednym jajku. Dopiero pod koniec ubijania trzeba wsypać połowę lawendy i wymieszać. Potem formę do tortownicy (najlepiej 22 centymetrową) musisz wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Po czym wysmarować ją masłem i przelać ciasto, a na wierzchu trzeba poukładać pokrojone na połówki morele – skórką do dołu. Gdy to zrobisz to musisz posypać pozostałą lawedną, posiekanymi orzechami i odrobiną cukru. Następnie należy piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza, wstawić tortownicę. Całość piec przez co najmniej godzinę – a nawet nieco dłużej. Na koniec trzeba sprawdzać patyczkiem etap pieczenia. W przypadku, jeśli jest suchy – ciasto gotowe. Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *